Przejdź do głównej treści

Jakie są nietypowe rodzaje sushi?

Sushi, które dawniej było w Polsce potrawą wyjątkowo egzotyczną, aktualnie jest dostępne praktycznie wszędzie. Coraz więcej osób zna podstawowe smaki tej potrawy, wywodzącej się z Japonii. Mało osób jednak wie, że sushi nie musi koniecznie mieć tradycyjnej formy i kojarzyć się z rybnymi smakami.

Jak przygotować sushi na słodko?

Sushi z owocami

Podobnie jak w kuchni europejskiej łączy się smak owoców z mięsami, tak w sushi doskonale komponują się one z rybnymi posmakami. Połączenia te są bardzo popularne w Japonii i coraz częściej pojawiają się na rynku europejskim. W ramach owoców w sushi przykładami są:

  • grillowany ananas, który świetnie pasuje do tuńczyka,
  • truskawki, pasujące idealnie do serka Philadelphia z łososiem,
  • awokado, które dopasować można do dorsza lub łososia,
  • mango, smakujące bardzo dobrze w połączeniu z surimi.

Podobnie jak śliwka w schabie, owoce wykorzystywane w sushi wzbogacają i podkreślają jego smak. Alternatywą jest zrezygnowanie z wykorzystania klasycznych składników i przygotowanie sushi na słodko z wykorzystaniem czekolady, owoców i serka Philadelphia. Będzie ono z pewnością fajnym dodatkiem deserowym i pomoże przekonać najmłodszych do spróbowania tej formy jedzenia ryżu.

Sushi w nietypowych formach

Poza odmiennymi smakami sushi może występować też w różnych formach. Klasyczne to zwykłe rolki z ryżu z nadzieniem, jednak nie każdy rodzaj sushi ma taką pospolitą i nudną formę. Niektóre z nich potrafią być bardzo zaskakujące pod kątem praktycznym, a niektóre wyglądają jak małe dzieła sztuki.

  • Temaki sushi - ta forma podania sushi polega na zwinięciu nori w rożek, do którego wkłada się wszystkie składniki,
  • Oyakomaki sushi - podane w formie kulek ryżowych, nadzianych jajkiem przepiórczym lub ikrą i owiniętych surową rybą,
  • Inari sushi - ryż zamiast zawijania w nori, pakowany jest w torebkę z cienkiego tofu i moczony w słodkim sosie sojowym,
  • Oshi sushi - w tej formie ryż pakowany jest do drewnianej prostokątnej formy. Po wyjęciu z niej kroi się go na kawałki w kształcie prostopadłościanów,
  • Temari sushi - forma podobna do Oyakomaki, ponieważ podstawę stanowi kulka ryżu zakryta dodatkowym składnikiem. Różnicą jest wręcz artystyczna forma, wywodząca się z jedwabnych, tradycyjnych piłeczek, które kiedyś służyły do zabawy, a aktualnie spełniają rolę dekoracyjną,
  • Chirashi sushi - najprostsza do przygotowania forma sushi, ponieważ polega na ułożeniu na dnie miski ugotowanego ryżu i przykryciu go kawałkami ryb, owoców morza i warzyw.

Te i wiele innych form sushi spróbować można w restauracjach wymienionych na stronie top10sushi.pl, a ich obecność w rankingu gwarantuje wysoką jakość przygotowanych dań.

Jakie są popularnie nietypowe formy sushi?

Czy warto próbować innych form sushi?

Chcąc odkrywać różne smaki, nie warto zamykać się na niespotykane wcześniej rozwiązania, które mogą brzmieć dziwnie. Warto eksperymentować z formą jak i składnikami, ponieważ czasem nawet drobna zmiana pozwala na poznanie smaku, który nie występuje nigdzie indziej.

Wpisz komentarz
lub dodaj komentarz jako gość
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Dodaj pierwszy komentarz.

Najnowsze wpisy:

Najpopularniejsze wpisy:

Najnowsze komentarze:

Bardzo ważny temat! Często zapominamy, jak duży wpływ na zdrowie naszych pupili ma ich waga. ...
MarCin 1 miesięcy temu Sprzedaż auta do skupu?
Ciekawy artykuł, który rozwiał moje wątpliwości co do sprzedaży auta do skupu. Konkretne porady i ...
Zawsze stresowałam się organizacją konferencji, ale ten artykuł naprawdę mi pomógł. Teraz wiem, jak to ...
Super wpis! Ciekawa jestem co sądzicie o Biurze Rachunkowym B&N w Bydgoszczy, ponieważ zakładam swój ...
Ostatnio wypożyczyłem kilka elementów sprzętu budowlanego i to świetna opcja! Bez dużych kosztów udało mi ...