Hotel z restauracją - dlaczego warto?

Hotelowe restauracje to dosyć specyficzny dział gastronomii. Często panuje w nich o wiele mniejszy ruch. Opierają się w znacznym stopniu na nocujących gościach i są o wiele mniej oblegane przez klientów z danej miejscowości.
Jeszcze mocniej wyróżniają się restauracje przy hotelach położonych w lesie czy też nad jeziorem. Tutaj już w ogóle spotkamy tylko turystów, osoby nocujące w danym obiekcie czy też weselników.

Restauracja Esterante na krakowskim Kazimierzu

Czemu warto wynająć hotel z restauracją?

Jeśli wynajmujemy hotel podczas podróży służbowej, raczej nie będziemy mieli dużo czasu na zwiedzanie miasta i wyszukiwanie lokali w pobliżu. Po rozmowach biznesowych czy też wypełnieniu innych obowiązków będziemy chcieli jak najszybciej wrócić do pokoju. Możliwość zjedzenia posiłku na miejscu jest sytuacją wręcz idealną. Restauracje hotelowe posiadają bogatą ofertę i są dostosowane do potrzeb szerokiej grupy konsumentów. Zazwyczaj mają kilka dań wykwintnych. Reszta menu to potrawy tak dobrane, aby każdy znalazł coś dla siebie.

Jakie potrawy królują w hotelowych restauracjach?

Potrawy serwowane w dobrych resturacjach hotelowych często nawiązują do lokalnych tradycji. Na stronie znajdziesz menu, jakie proponuje Restauracja Esterante na krakowskim Kazimierzu - są one zgodne z tradycjami Krakowa i Kazimierza. W lokalach przy hotelu często zjemy również specjały kuchni polskiej - na przykład schabowego lub pierogi. Dania włoskie są już właściwie klasykami międzynarodowej gastronomii. Nie powinno więc dziwić, że oprócz potraw rodzimych w karcie napotkamy też te, które przywędrowały ze słonecznej Italii. Dominują tutaj makarony - carbonara, bolognese czy też al amatriciana. Na deser niejednokrotnie zamówimy domową szarlotkę czy też bajecznie słodkie tiramisu. Wybieranie hoteli z restauracją ma też jedną potężną zaletę dodatkową. W tego typu obiektach możemy zamówić wysokiej jakości kawę z ekspresu. A mało co tak poprawia humor jak cappucino z delikatnym puchem mlecznej pianki.

Danie serwowane w restauracji Esterante na krakowskim Kazimierzu

Dlaczego restauracja w hotelu jest tak ważna podczas wakacji?

Dla turystów wiele hoteli ma ofertę specjalną. Możemy więc w nich zakwaterować się ze śniadaniem i obiadokolacją. Ta opcja pozwala na znaczną oszczędność czasu. A w końcu każda chwila cieszenia się słońcem i plażą jest bezcenna. Nie będziemy musieli stać w kolejce do restauracji (w obleganych kurortach to niestety norma). Nie będziemy musieli tłoczyć się przy niewielkich stolikach smażalni ryb. Właściwie nic nie będziemy musieli robić. Wystarczy, że stawimy się we własnym hotelu o z góry zaplanowanej godzinie. Obiadokolacja zostanie nam podana dosłownie w momencie. Jednocześnie warto zaznaczyć, że lepsze hotele oferują swoim gościom zawężony wybór potraw podczas popołudniowego posiłku. Zazwyczaj możemy skusić się na jedno z dwóch czy trzech dań. Plus zupa i deser naturalnie.

Zalety restauracji w hotelu

Istnieje jeszcze jedna istotna zaleta stołowania się na terenie własnego hotelu. Mianowicie sprzedaż wiązana zawsze wychodzi odrobinę taniej. Jeśli zdecydujemy się na posiłki w hotelowej restauracji, otrzymamy wysokiej jakości pożywienie po bardzo przystępnych cenach. Dodatkowym atutem jest też obowiązkowe śniadanie w formie szwedzkiego stołu, które zapewni nam siły na znaczną część dnia.